Emzik Ne Zaman & Nasıl Bıraktırılmalı?



4 Yaşındaki bir kız çocuğunu havuzda emzikle yüzerken görünce; 19 aylık oğlumu hemen bu alışkanlığından vazgeçirmeye karar verdim. Ve evet başarılı da olduk 1 aydır emzik emmiyor... Darısı tüm anne ve babaların başına..Peki nasıl mı başardık işte sırrımız :)
  1. Birincisi ve en önemlisi bıraktırma zamanı. Bir çok doktor özellikle diş gelişimi açısından çocuğun 2 yaşını geçtiğinde mutlaka emziği bırakmış olması gerektiğini vurguluyor. Bunun dışında yaş ilerledikçe çocuğu kandırmak veya bir şeyden zorla vazgeçirmek gittikçe zorlaşıyor ve çocuğun var olan bağlanma içgüdüsü  arttıkça artıyor (Emzik emme-uyku arkadaşı-uyku örtüsü gibi). Bu nedenlerle çocuğunuz henüz her şeyi yeni yeni idrak etmeye başladığı zaman 1,5 yaş gibi emziği bıraktırmak hem sizin hemde onun için daha kolay.
  2.  Anne ve babanın emzik bıraktırma konusunda kesin kararlı olması ve her şeye rağmen vazgeçmemesi ertelememesi gerekiyor. Ağlama krizlerine vs.. karşı dirençli olmak şart!!!
  3. Emzik bırakma haftası gibi bir hafta belirleyin ve başarılı olduğunuz her günü takvimde işaretleyin. Eğer çocuğunuz bunu anlayacak yaşta ise bu takvimi ona mutlaka gösterin ve anlatın.
  4. Evdeki tüm emzikleri ortadan kaldırın hatta atın. Böylelikle siz pes etseniz bile kriz anında evde emzik olmayacağı için yine siz kazanmış olacaksınız.
  5. Çocuğunuza; bebeklerin emzik emdiğini onun artık büyüdüğünü ve çocukların emzik emme diklerini basit bir dille sürekli olarak tekrarlayın.
  6. Bunu biz uygulamadık ama emziği iğneyle delip havasını almak çocuğun emzikten zevk almasını engelliyormuş. 
Oğlum emziğini bıraktırmaya çalıştığımız ilk iki gece garip dudak hareketleri ile kendi kendini emmeye çalışarak uykuya dalabildi. Daha sonraki gecelerde bunu da yapmaktan vazgeçti. Sonuçta emziği unuttu gitti şimdi emzikli bir bebek veya çocuk görse 'bebe' deyip bana gösteriyor...









Yorumlar

Popüler Yayınlar