Neden mi Organik !!!


  • Sağlıklı yaşam için


  • Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmıyor.

    Organik üretim yapılacak arazinin; geleneksel üretim yapılan bölgelerden, işlek ana yollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekiyor.

  • Daha lezzetli beslenmek için


  • Üretim ve diğer tüm aşamalarda kimyasal maddeler kullanılmadığı için, gıda ürünleri gerçek lezzetini kaybetmiyor. Her ürün mevsiminde yetiştiriliyor. 

  • Doğayı ve çevreyi korumak için


  • Organik tarım, tarımsal üretimde yanlış uygulamalar sonucu bozulan doğal dengeyi korumayı amaçlayan alternatif bir üretim yöntemi. Bu yöntemde sentetik gübre, ilaç, kimyasal madde kullanılmıyor. 

  • Neden Ekolojik Tarım?


  • ETO Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ekolojik ürünleri tercih etmemizin yararlarını şöyle sıralıyor:

    - Gelecek nesilleri korumak, 

    - Kimyasalların insanlar, çevre ve hayvanlar üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak, 

    - Toprak verimliliğini ekolojik koşulları göz önüne alarak doğal yollarla uzun dönem için sağlamak, 

    - Toprak ve genetik kaynak erozyonunu önlemek, 

    - Su miktar ve kalitesini korumak, 

    - Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve enerji tasarrufu yapmak, 

    - Üretici ve tarımsal işletmelerde çalışan insanların sağlığını korumak, 

    - Küçük çiftçilerin güvenliğini üretim döngüsü veya gelir düzeylerini arttırarak sağlamak, 

    - Ekonomiyi desteklemek, 

    - Sağlıklı ve besin kalitesi yüksek ürün elde etmek. 


  • Mutlaka organik tüketilmesi gerekenler

  • Dirty Dozen-Kirli Düzine’ olarak adlandırılan aşağıdaki 12 yiyecek, daha yoğun şekilde pestisit (kimyasal) emiyor. Bu nedenle, organik olanlarını tercih etmelisiniz. Bu ‘kirli düzine ye; süt, inek eti ve kanatlı hayvan etlerini de ekliyorlar!

    Şeftali
    * Elma
    * Kırmızı ve yeşilbiber
    * Kereviz
    * Nektarin
    * Çilek
    * Ispanak
    * Marul
    * İthal üzüm
    * Havuç
    * Armut
    * Ahududu
  • Organik ürünler neden daha pahalı ?

  • Organik üretim için gerekli olan denetim ve sertifikalama işlemleri ve doğal tohum, organik gübre, işçilik maliyeti, tarlanın bekleme süresi gibi özel durumlar, organik ürünlerin fiyatının pahalı olmasına neden oluyor.


  • Organik olduğuna nasıl inanacağız ?

  • Bir ürünün organik olabilmesi için, Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre T.C. Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sertifika kuruluşları tarafından sertifika verilmesi gerekir. Bir ürünün organik olduğuna güvenebilmek için, işte dikkat etmeniz gerekenler:
    * Organik ürünlerin taşıması gereken bir logo vardır. Bu logo, yuvarlak içerisinde bir Türkiye haritasıdır ve logo sadece yeşil, mavi, siyah ve beyaz renklerinden oluşmaktadır.
    * Organik ürünler, etiketinde ‘Organik Ürün’ ifadesini içermelidir. ‘Ekolojik’ veya ‘Biyolojik’ kelimeleri de bu ifadenin eşdeğeri olarak kabul edilmektedir. Ancak, her durumda ilgili logonun da bulunması gerekiyor.
    * Piyasada birçok ürün; ‘doğal’, ‘hormonsuz’ ifadeleri ile pazarlanıyor, kimilerinin üzerinde Bombus arıları görülüyor. Bu yanıltıcıdır, bu ürünlerin birçoğu organik değil.
    * Organik ürünün etiketinde ayrıca; ürünün hasat yılı, üretim tarihi, kime alt olduğu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikle uygun olarak üretilmiş olduğu, organik ürünün kontrol ve sertifikalandırma işlemini yapan yetkilendirilmiş kuruluşun adı, kod numarası ve sertifika numarası da bulunmalıdır.


    .

    ...

    Yorumlar

    Popüler Yayınlar