Neden HorlarızZzzz.........






Op. Dr. Tamer Haliloğlu - Alman Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Departmanı şöyle diyor;


Horlayan uykusunda rahattır, ancak dinleyicileri rahatsız eden bir durum ortaya çıkar. Horlama can sıkıcı olduğu gibi aynı zamanda tıbbi bir sorundur. Ancak günümüzde gürültülü horlamanın bazı fizyolojik anormallikler ile ortaya çıktığı kabul edilmektedir.

Araştırmacılar, ilk olarak bademcikler etrafındaki anatomik oluşumların ve damak anormalliklerinin uykuda hava yollarında tıkanıklığa yol açtığını gösterdiler. Hava sütununun hızla hareketi gevşemiş dokuları özellikle yumuşak damağı ve bademcikler etrafındaki dokuları titreterek horlama diye tanımladığımız sesin kaynağını oluşturur.

Son çalışmalar horlamanın sosyal önemine ilave .olarak bir sağlık problemi olduğunu gösterir. Yetişkin insanların %10'u yan odadan duyulacak şekilde horlar. Ayrıca horlama her iki cinste yaşta doğru orantılı olarak artar. Erkeklerde 20 kadınlarda 40 yaşından Sonra görmek mümkündür. Epidemiolojik çalışmalara göre 60 yaşını geçmiş erkeklerin %40 ila 50 'si horlar. Horlamanın zamanla şiddetinin arttığı ve küçük bir grup hastanın da uykuda hava açlıklığı hastalığına (sIeep apne) kadar ilerlediği saptanmıştır.

Üç-dört oda ileriden hatta diğer evden duyulan horlamaları biraz abartmış olsak da diğer odaya kaçıran horlamaların oluşum mekanizması şöyledir: Uykuda hava açlığı hastalığı ve horlama, şiddette farklı olmalarına rağmen birbirlerine benzerler. Belli başlı iki sorun vardır. Birincisi; bu hastalarda dar ağız hava yolu ile uzun küçük dil ve geniş bademciklerdir.

Bu anormallikler horlayan hastaların %90'ından fazlasında görülür. İkincisi; büyük dil, çene kemiğinin küçük olması, uyku sırasında hava yolunu tutan kaslarda negatif basınç artışıyla çöküşe varan durumun oluşmasıdır.. Nefes alındığında damak geriye aşağıya yan farenks duvarlarına doğru çöker. Bu bulgulara alınan alkol hipotonikler, transklizanlar ve antihistaminikler kas tonusunu düşürerek artırıcı etki yaparlar.

Alkolün bu etkiyi iki yolla artırır: Hava Yolunu taşıyan kasların tonusunu düşürmek ve uyandırma merkezinin hassasiyetini azaltmak. Horlamanın genelde derin uykuda en şiddetli olmakla birlikte REM (rapid eye movement) döneminde sürekli görülmediği bildirilmiştir. Tıkanmayı arttıran bir başka faktör uykusuz kalmaktır. Çok gürültülü horlayan kişilerde anormal artan göğüs içi basınçla kalp bölgesinde büyüme ve pulmoner damarlarda kan yığılması görülür. Uykuda hava açlığı hastalığı olanlarda bu bulgular ciddi sonuçlar doğurabilir. Konuyla ilgili bir çalışmada 432000 ölümde en sık ölüm saati sabah 5 ile 6 yani fiziksel aktivitenin en düşük olduğu uyku sırasında gerçekleştiği görülmüştür. 

Çocuklar ile ilgili yapılan çalışmalarda; horlayan çocuklarda bazı günlük davranış problemleri olduğu bildirilmiştir. Bir başka çalışmada böyle çocukların %3 ila %4 'ün de bademcik ve geniz eti ameliyatından sonra anormal olan EKG bulgularının normale döndüğü görülmüştür. Horlama çocuklar için anormal bir durum olmakla birlikte bademcik ye geniz eti ameliyatı bu sorunu genellikle ortadan kaldırmaktadır


Tedavi Önerileri ;

\\

CERRAHİ TEDAVİ: Yumuşak damağa yönelik cerrahi müdahaleyi içerir. 1 yıl sonra tekrar nüks etme ihtimali %50’dir.

CERRAHİ OLMAYAN TEDAVİ: Her gün geceleri 6 saat süreyle takmak şartıyla takılıp çıkarılabilen her bireye özgü olarak hazırlanan özel bir ağız içi protezleriyle ( horlama protezi) kalıcı olarak tedavi edilebilir. Başarı şansı %95’dir.
Uyku esnasında takılan horlama protezi, gerginliklerini kaybetmiş ve sarkmış yutak bölgesindeki kaslardan dolayı tıkanmış solunum yolunu alt çeneye uygun bir konum vererek açar ve horlama ve uyku apnesi engeller. Gerginliklerini kaybetmiş olan kaslar tekrar eski güçlerine ulaşarak solunum yolundaki tıkanma ortadan kalkar ve horlama kalıcı olarak tedavi edilir. 
Horlama protezi özellikle cerrahi tedaviden korkan veya genel sağlık durumu cerrahi tedaviye uygun olmayan hastalarda çok etkilidir.Çok kısa sürede hazırlanan bu protezler hastalar tarafından rahatlıkla kullanılır ve horlamayı kalıcı olarak tedavi eder.

Hor-Bit Snore Relief Plus KULLANIMI :

    Horlamayı kesen ve kısa sürede tümüyle yok eden, uyku apnesine yardımcı olan toprak mıknatıslı terapi cihazıdır. Yüksek teknolojili bir sterilizasyon prosesi vasıtasıyla nontoksit (silikon) malzemelerden imal edilmiştir. İçindeki mıknatıslar, NASA tarafından geliştirilen toprak mıknatıslardır. (800 + Gaus)
Nadir bulunan toprak mıknatısları sayesinde genzi açar, burun sinirlerini uyararak küçük dilin normal yerinde kalmasına yardımcı olur ve horlamayı engeller. 3 ila 7 gün içinde etkisini gösterir. Yaklaşık 3 ayın sonunda da horlamanın tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar