Çocuklar ne zaman kendi başına yemek yer ?





Bebekler genelde 7-8 aylık oldukları zaman kendi kendilerine yemek yeme konusunda daha istekli olurlar. Çünkü artık el, göz ve kol koordinasyonu günden güne gelişmektedir. Bebekler kendilerindeki bu gelişmeyi gördükçe yemek yeme konusunda daha bağımsız hareket etme eğilimi gösterirler.
Bebeğimi Nasıl Kendi Başına Yemek Yemeye Alıştırabilirim....?
Her ne kadar kendi kendilerine yeme konusunda henüz yolun başında olsalar da durum böyledir. Hatta bebeğin kendi kendine yemek yemesi bazı zamanlar anneyi sinir bile edebilir. Çünkü bebek yemeği sadece karnını doyurmak için bir araç olarak görmez. O bu aşamada yemeği ayrıca bir oyun aracı olarak da görür. Yemekle yapabileceklerini gördükçe bundan daha çok zevk alır. Bu durumda tabi özellikle annelerin takınacakları tutum çok önemli olacaktır. Bebeğin kendi kendine beslenmesini teşvik eden bir tutum ideal anne tutumudur. Etrafı kirletiyor diye onu azarlamamalı ve onun bu davranışlarından dolayı cezalandırmamalısınız  Aksi halde bebeğinizin bu tür davranışlarını köreltirsiniz.
Bebeğin kendi kendine beslenmesi konusunda tamamen onu serbest mi bırakacağız? Her şeyi yiyebilecek mi? serbest mi hareket edecek? 
Elbette ki hayır. Anne ve babaların her ne kadar teşvik edici bir tutum sergileseler de bazı önlemleri almaları gerekir.
Bu hem bebeğin doğru yemeyi öğrenmesi, hem de onun sağlığı ve güvenliği açısından gereklidir. Bebeğe yemesi için bir şeyler verirken onun kolayca yiyebileceği ve yutabileceği şeyler verilmelidir. Yutamayacağı kadar büyük parçalar bebeğin boğulmasına yol açabilir. 
Bebeğin güvenliği açısından bebek yalnızken kendi kendine yemek yemesine izin vermeyin. Yerken yanında bulunun. Çünkü bebekler daha henüz katı gıdaları rahatça yiyecek ve yutacak derecede gelişmemiştir. Yiyecekleri ilk zamanlar olabildiğince püre halinde, ezilmiş olarak vermek gerekir. Ya da verilecek besinler olabildiğince küçük ve yumuşak olmalıdır.Ekmek, sağlıklı maddelerden yapılmış kekler ( pirinç unu v.b. ), peynir, ufak dilimlenmiş meyveler ( muz, kavun, şeftali v.b. ), patates parçaları v.b. 
Bebek yemek yerken çok fazla müdahalede de bulunmamak gerekir. Bu bebeğin kendi kendine yeme cesaretini kırabilir. Çünkü bu dönemler bebeğin bir takım motor becerilerini de geliştirdiği dönemlerdir. Fazla müdahale bebeğin motor becerilerini geliştirmesini geciktirir... 



Yorumlar

Popüler Yayınlar